BIM CLOSE

Commercial | Archive |

Prototypes Building

RIBA Award-winning Prototypes Building at Philips Research Laboratories, UK

  • Philips Research Laboratories
  • Philips Research Laboratories
  • Philips Research Laboratories

Client
Philips Electronics

SECTOR:
Commercial | Archive |

Location
Redhill, Surrey, UK

BUDGET
£1m

Winner of RIBA Regional Award, Downland Design Award and Reigate and Banstead Council Design Award

A flexible 1300m² single-storey building with a clear span for the design and manufacture of prototypes at Philips’ main research facility in the UK.

The essence of the building is simplicity, in terms of overall form, method of construction and its maintenance requirements.

The low budget implied a portal framed ‘crinkly tin’ shed, however the local planning authority wanted brickwork to match nearby buildings, and the client hoped for a building which would reflect Philips’ position at the cutting edge of electronics technology.

The structure uses a purpose-designed steel frame with extremely slender columns and lightweight lattice trusses stabilised by external ties.  A standardised proprietary steel sandwich cladding system is used for the walls and roof, there being only one size of roof panel and two sizes of wall panel.

The interior fit out was a separate contract and the building had to be able to accommodate such disparate activities as welding, work with hot glass (at 1300ºC), and measurement of components to a fraction of a micron (requiring a temperature controlled environment to within ± 0.1ºC).

In addition to an RIBA Award, the project also received the Downland Design Award and the Reigate and Banstead Council Design Award.

Posted in sector type| |
Philips J Building External
Philips J Building Detail
Philips J Building Detail
Philips J Building Detail

View All projects

© Copyright 2018 AD Architects
Web design by Shaun Power Design